niedziela, 3 sierpnia 2008

Uwielbiam fetę


FETA W CYTRYNOWEJ OLIWIE Z OLIWEK

Im bardziej słony ser feta tym lepiej dla mnie. Uwielbiam.
Bardzo smaczna przekąska, dobra na spotkania z przyjaciółmi. Największa frajda to maczanie pieczywa w oliwie z oliwek, która przeszła świeżym czosnkiem, skórką cytryny i ziołami.

Ja najbardziej lubię fetę kremową, ale tę często trudno pokroić w regularną kostkę. Kruszę ją wtedy na "przypadkowe" kawałki.




SKŁADNIKI:


opakowanie sera feta

1 cytryna

3 ząbki czosnku

szczypta ziół prowansalskich


Cytrynę kroimy na plastry, następnie każdy z nich kroimy na cztery części.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy oliwę, czosnek, zioła i cytrynę, odstawiamy. Fetę kroimy w kostkę, zalewamy oliwą z przyprawami i wstawiamy na godzinę do lodówki.




2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Pyszności! Uwielbiam fetę a ta musi być bajeczna!

Gruzja Armenia 2023 pisze...

dzisiaj na kolację też będzie feta :) w sąsiedztwie pomidorów ,mniam